Eladná Ingatlanát?

A Gamma House megspórolja Önnek a felesleges köröket

Több információ

Ingatlant vásárolna vagy bérelne?

Használj Ingatlan kereső szolgáltatásunkat

Tovább

Hitelügyintézésben kér segítséget?

Gyors és eredményes

Több infó

Egy megbízható munkahelyet keres?

Csatlakozzon hozzánk Ingatlanreferensként

Érdekel

3 hasznos tipp az első lakásvásárláshoz

Lakásvásárlási nehézségek?

 

Sosem volt könnyű az első lakásvásárlás Magyarországon. Ez egy égető probléma, mely a rendszerváltás óta folyamatosan fennáll. Az inflációnak köszönhetően évről évre nehezebb ingatlanhoz jutni.

A kormányok számos megoldást találtak ki, mellyel segítsèget nyújthatnak.

Az első ingatlanvásárláshoz kapcsolódó nehézségek nem kizáróag, de leginkább a fiatalokat érinti. Egyedülállóként hatványozottan nehezebb előteremteni a megfelelő pénzügyi forrást.

Emiatt kényszermegoldásként sok fiatal a "mama hotelt" választja. Bár ez gazdaságos, mégsem lehet hosszú távra szóló megoldás. Ennek számos oka van, beleértve a függetlenség, az intimitás és az önállósodás hiányát.

Párok esetében tipikus forgatókönyv, hogy a párkapcsolatban továbblépésre, összeköltözésre készen álló pár albérletbe költözik és megpróbál spórolni a saját lakásra.

Sajnos a megfelelő tervek nélkül, a saját forrás előteremtéséhez szükséges idő a végtelenségig is elnyúlhat, és a tapasztalatok alapján el is nyúlik.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a Gamma House statisztikái alapján, a Tatabányai ingatlanpiacon az első lakást vásárlók mindössze 11%-a 23 év alatti. Egy kicsit nagyobb földrajzi viszonylatban vizsgálva Komárom-Esztergom megyében a 2021-es eladások alapján ez az arány 14%.

A Budapesti, Győri, Székesfehérvári, Nyíregyházi, Debreceni, Balaton-környéki, tehát a legkedveltebb területeket megvizsgálva, ez az arány 7-15% között mozog.

 

Cikkünkben ingatlanbefektetési tanácsadónk 3 egyszerű tippet ad, melyekkel az első ingatlan megvásárlása könnyen elérhető.


1. Jelzáloghitel

A 2008-as gazdasági világválság hatása még ma is érezhető, az emberek nagy része fél a hitelektől. Teszik mindezt annak ellenére, hogy a hitelek ma már àtláthatóbbak, kiszámíthatóbbak. A jegybanki alapkamatnak hála a hitelkamat rekordalacsony összegű. Kijelenthetjük, hogy sosem volt még ilyen olcsó a hitel. A hitelek több konstrukcióban állnak rendelkezésre. Rövid lejáratúval kezdve, a hosszú távú fix kamatozású hitelekig. A hitelügyintézők pedig készek arra, hogy a legjobb lehetőségekkel segítsék ügyfeleiket.

A jelzáloghitel felvételéhez régiónként eltér a bankok követelményrendszere. Komárom-Esztergom megyében, a Tatabányai ingatlanpiacon például a szükséges önerő mértéke 20%. Ez Komárom-Esztergom megyében, és a magyarországi kis, közepes és nagyvárosokban szintén ez az arány. Ettől eltérnek a kisebb települések, ahol az önerő értékhatára akár 40% is lehet. Ehhez még hozzá kell számolni az illetéket, mely 15 millió forintig, első lakásvásárlásnál az ingatlan vételárának 2%-a, 15 millió forint fölött pedig az illeték értéke az ingatlan vételárának 4%. További felmerülő költség az ügyvédi díj, mely átlagosan 1%. Ezzel a megoldással lényegesen kisebb önerőből megvásárolható az első lakás.


2. CSOK, Babaváró

Ma a fiatal párok legkedveltebb pénzügyi forrása a CSOK és a babaváró hitel. Ezen támogatásokkal gyakorlatilag a rendelkezésre álló önerő nélkül is megvásárolható egy adott ingatlan. Ezek alapján nem csoda, hogy a Gamma House elemzése alapján a Komárom-Esztergom megyei ingatlanok vásárlásakor 62%-ban vették igénybe a CSOK-ot és a Babaváró hitelt az ügyfelek.


3. Lakástakarék

Bár az utóbbi években erősen leszabályozták, a lakástakarékok továbbra is remek lehetőséget jelentenek a saját lakás megteremtésére. A lakástakarékok kedvezőbb kamatozású banki hiteleket nyújtanak. Továbbá előnyük, hogy egy meghatározott ideig tartó havi befizetés után, a befizetett összeg kamatozik. 
Adott esetben nem szükséges megvárni, míg a lakástakarék lekötött időszaka lejár. A befizetett pénzhez korábban hozzá lehet jutni és igénybe lehet venni a lakástakarék által nyújtott hitelt. Ebben az esetben számítani kell arra, hogy a törlesztő és a kamat mértéke emelkedik.


A Gamma House szakértői állnak rendelkezésére ingyenes hiteltanácsadással és hitelügyintézéssel! Amennyiben e cikk elolvasása után úgy érzi, hogy hiteltanácsadásra van szüksége írjon nekünk az info@gammahouse.hu email címe, és visszajelzünk az igényeinek megfelelően!