Eladná Ingatlanát?

A Gamma House megspórolja Önnek a felesleges köröket

Több információ

Ingatlant vásárolna vagy bérelne?

Használj Ingatlan kereső szolgáltatásunkat

Tovább

Hitelügyintézésben kér segítséget?

Gyors és eredményes

Több infó

Egy megbízható munkahelyet keres?

Csatlakozzon hozzánk Ingatlanreferensként

Érdekel

Hogyan jutottunk el az ötszázezerig?!

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az elmúlt 8 évben Komárom-Esztergom megye és Tatabánya produkálta az egyik legnagyobb drágulást országos szinten.

Ha a 2014 vége és 2021 vége közötti időszakot vesszük alapul, akkor a Budapesti átlag négyzetméterár 333747 Ft-ról 847343 Ft-ra emelkedett, mely kettő és félszeres emelkedést jelent.

Ezzel összehasonlítva a tatabányai ingatlanpiac átlag négyzetméterára 132460 Ft-ról 476687 Ft-ra növekedést produkált, ami három és félszeres növekedés ugyanazon időszakot alapul véve.

Őrület - mondhatnánk. Számos tényező juttatta oda a Budapesti és a Tatabányai lakáspiacot is oda, ahol jelenleg tart.

 

Fókuszáljunk egy kicsit Tatabányára

 

A Komárom-Esztergom megyei székhely ingatlanpiacán az elmúlt években folyamatosan növekedett az ingatlanok értéke.

Akár az eladó telkeket, garázsokat, házakat vagy társasházi lakásokat vesszük alapul, az eladók milliós hasznot tudnak realizálni az ingatlanjaikért.

Ha a város elhelyezkedését nézzük, akkor Tatabánya remek helyen van. Budapesttől alig 65 km, de innen 45-50 perc autózással megközelíthető Győr és Székesfehérvár is.

Az M1-es autópályán könnyen eljuthatunk Tatára vagy Komáromba.

A városban és a közeli Környei és Oroszlányi ipari parkba nagy gyárak települtek, melyek több tízezer embert foglalkoztatnak.

Ha az országos átlagbért vizsgáljuk, akkor a Komárom-Esztergom megyei fizetések általában a top 3-4 helyezett között szoktak lenni.

Egy 3 szakban dolgozó operátor akár 300-400 ezer forintot is hazavihet, mellyel sok esetben a budapesti fizetéseket is verik. Ha pedig a magasabb képzettséget igénylő állásokat nézzük, ez a terjedelem tovább nő.

A magas fizetésekkel magasabb ingatlanárak társulnak. A koronavírus előtti időben rengeteg ukrajnai, romániai és szlovákiai vendégmunkás dolgozott a városban. Ekkoriban a munkásszálló kiemelkedően jó üzletet jelentett,

hiszen egy munkásszállóból származó megtérülés a budapesti airbnb hotelek bevételével vetekedett. A koronavírus országosan, így természetesen Tatabányán is megváltoztatta a piaci viszonyokat.

A kezdeti megtorpanás szakaszában senki sem tudta pontosan megjósolni, hogy merre tart a piac.

Ma már azt látjuk, hogy a családi támogatások, az építőanyag árak drágulása, a magasabb fizetések alapján prognosztizálható a további áremelkedés.

 

A minap kérdezték tőlem, hogy vajon meddig fújják még az ingatlanlufit?

 

Nos a személyes véleményem az, hogy nem beszélhetünk ingatlan lufiról. Hiszen, ha a környező országok ingatlanpiacát megvizsgáljuk, a Magyarországi ingatlanárak még mindig az egyik legolcsóbbnak számítanak.

Bécs - Budapest - Prága háromszögben még mindig Budapesten a legolcsóbb lakást venni.

Hogy ez fog-e változni a jövőben arra nem tudok választ adni, de arra igen, hogy az árak még emelkedni fognak.

A politikai és gazdasági helyzet nem arra mutat, hogy bármi miatt is árcsökkenés várható.

És ha most a fókuszt visszairányítjuk Tatabányára, akkor könnyen beláthatjuk, hogy ha Budapesten nem lesz árcsökkenés, akkor Tatabányán sem lesz árcsökkenés a közeljövőben.

 

Jó befektetés most lakást venni?

 

A befektetéseknek számos fajtája van. Értékpapírok, tőzsdei befektetések, kriptovaluták, befektetési arany, ingatlan stb.

A jelenlegi rendkívül magas infláció azt mutatja, hogy az eszköz alapú befektetések - tehát azok, amelyek mögött tényleges, valódi érték van még tovább fognak erősödni a jövőben.

Az ingatlan akkor is rendkívül jó befektetés, ha értéknövekedéssel hasznot realizálunk rajta, és akkor is, ha rövid vagy hosszú távon bérbeadjuk.

A bérbeadás nagy előnye, hogy folyamatos cashflow-t, vagyis pénzáramlást tudunk vele generálni.

A lakások bérleti díjai az elmúlt 2 évben jelentősen nem növekedtek, míg a lakás árak átlagosan 30-40% -os növekedést értek el ugyanebben az időszakban.

A pandémiának egyszer vége lesz, a lakás kereslet pedig ismét meg fog növekedni az albérlők részéről is.

Ebben az időszakban tudják majd igazán realizálni a bérbeadásból származó jövedelmüket azok a befektetők, akik most vásárolnak ingatlant.

Ezek mellett természetesen még számos tény vezetett oda, hogyan jutottunk el Tatabányán az ötszázezer forintos négyzetméterárakig.

Hogy hol lesz ennek a vége, azt nehéz megmondani, de a jelek azt mutatják, hogy az ingatlan továbbra is a legjobb hozamú befektetések egyike lesz a következő években is!

 

Szerző - Karakas Zsolt, ingatlanszakértő, befektető