Ingatlan vásárlás

Ingatlan vásárlás az egyik legkedvezőbb feltételekkel.

Az ügyfél kényelme és biztonsága érdekében kollégáink teljes körű támogatást nyújtanak az egész vásárlás során.

Tovább

Ingatlan eladás

Ingatlan eladásban nyújtott teljes körű támogatás.

Hirdetés, lakásbemutatás, közvetítés, a kezdőlépéstől az üzlet lezárásáig tartó teljeskörű segítségnyújtás az ügyfél kényelméért és biztonságáért.

Tovább

Ingyenes hitelügyintézés

CSOK, babaváró, állami támogatások, hitelek felvételekben nyújtott teljes körű támogatás a legkedvezőbb konstrukciók felkutatásával. Részletes tájékoztatás. Azonnali ügyintézés.

Tovább

Szolgáltatások

Befektetések. Passzív jövedelem. Tréning. Oktatási anyagok. Home staging. Energetikai vizsgálat. Hőkamerás állapotfelmérés. Generálkivitelezés. Takarítás.

Tovább

Választás - Vásárlás?!

Közeledünk az Április 3-hoz. Az ország nagy része drukkol, átkozódik, dühöng vagy... lakást vásárol!
Aki egy politikai véleménycikkre vágyik, az nyugodtan kattintson tovább, mert ez a cikk nem a politikai állásfoglalásról fog szólni.
Cikkünkben azt elemezzük a Márciusi ingatlanpiac alakulását, és a rendelkezésre álló tények alapján megvizsgáljuk,
hogy mennyire befolyásolja a választás az ingatlanokkal kapcsolatos vásárlási kedvet.

Ha a márciusi hónapot nézzük, az ingatlanpiac nem állt meg.
Az árak növekedése viszont lassult, és a Gamma House-nál azt tapasztaljuk,
hogy ennek hatása van az ingatlan adásvételekre is.

Milyen tényezők járulnak ehhez hozzá?

A február végén kitört az ukrajnai háború (vagy különleges hadművelet - kinek hogy tetszik) és teljesen elvonta az emberek figyelmét.
Normális emberi reakció, hogy az új, megváltozott körülmények alapján megfigyelünk, majd reagálunk. 
A média kattintásvadász cikkei tökéletesen magukra vonták a figyelmet. 
Az újságírók degeszre tömték magukat az új helyzetre kíváncsi, információra éhes emberek kattintásaival. 
Így a fókusz érezhetően elterelődött az ingatlanpiacról. 
Egyesekben a félelem triggerek megfelelő megpiszkálása elérte az ingatlanpiac számára nem kedvező eredményt: mégpedig azt, hogy kivártak.
De ez a kivárás csak az ingatlanpiacnak és az eladóknak rossz... vagy a vevőknek is?

Tekintsünk vissza az év elejére...

Az idei év már az ukrajnai helyzet kialakulása előtt is úgy kezdődött, hogy az építőipar 30-50% -os áremelkedést prognosztizált.
Egy ilyen helyzetben a kivárás csak tovább gyengíti a vásárlók pozícióit, hiszen az áremelkedés nem áll meg az építőiparban, sőt...
Az Ukrán helyzet erős nyersanyag, és áruhiányt eredményez a gazdaság minden területén. Nem csak a legnagyobb öntödék érintettek ebben a kérdésben,
de a fa importálás, az élelmiszeripar és kvázi minden terület érintett. 
A 30-50%-os prognosztikát nyugodtan felejtsük el, és készüljünk egy sokkal erősebb inflációra!
És ez, hogy kapcsolódik a választáshoz?
Ebből a szempontból lényegtelen, hogy kire szavazunk, hiszen nem a mindenkori Magyar kormány fogja befolyásolni az Ukrajnában kialakult helyzetet.
Amíg az emberek félnek a háború eszkalálódásától, addig a piacon ez a hatás érződik. Hozzáteszem, erősen érezhető volt a Covid megjelenésekor is, hogy a túláradó információáramlás sokkal ellenállóbbá
tette az embereket az új impulzusokkal szemben. Így egy ilyen háborús helyzet is, a nagy többség számára csak korlátozott ideig lesz érdekes. A fókusz lassacskán visszaterelődik a saját szükségletekre.

De akkor mégis, hogy jön ide a választás eredménye?

Úgy, hogy egyelőre a kormánypárt kommunikálta egyértelműen azt, hogy a választási nyereségük esetén a családtámogatási otthonteremtési programot, és a babaváró hitel programot tovább erősítik.
Márpedig ezen tényezőknek erősen szerepük van a vásárlási kedv növelésében.
Sokan a szükséges 20%-os önerőt babaváró hitelből oldják meg. Ezen felül nem mindegy a 4%-os illetékmentesség egy minimum 20-30 millió forint értékű lakásnál, vagy egy még nagyobb értékű háznál.
Természetesen ez is egyelőre csak egy ígéret. Valóssá akkor válik, ha manifesztálódik.
A másik oldalon vélhetően ezen támogatások oly mértékben lennének átalakítva vagy megszüntetve, hogy a vásárlási kedvnél is érzékelhető visszaesés lenne.
Hozna ez árcsökkenést?
Nem valószínű.
Az ingatlan továbbra is az egyik legjobb befektetés, ezért akinek van lehetősége megvenni, az nem fogja kihagyni.
A piac vélhetően átalakulna, és az ingatlanvásárlás kizárólag a kiváltságosok játszótere lenne...

Na jó, de akkor mi a helyzet az áremelkedéssel, inflációval?

Van még egy tényező, amelynek közvetve igen, de közvetlenül nincs köze a választás eredményéhez. Ez pedig a jegybanki alapkamat. A monetáris politika kénytelen reagálni az aktuális inflációs nyomásra.
A forint gyengülése jelentős hatással van az importőrökre, még ha az exportőröknek hosszú távon nyereséget is tud termelni.
A forintgyengülésre reflektálva a jegybank folyamatosan kamatot emel, hiszen ez az egyetlen rendelkezésre álló eszköze van.
A bevallott infláció jelenleg 8%, de a valós infláció vizsgálatánál érdemes egy unorthodox gazdasági megközelítéssel, az adott személyek életében felhasznált fogyasztási cikkek inflálódását vizsgálni.
Egy ilyen vizsgálatnál könnyedén kijöhet 20-30%-os átlagos infláció is. Hiszen nem biztos, hogy az átlagos lakásvásárlót közvetlenül érinti a mikrochipek árának közel 70%-os volatilitása. 
De érezni fogja a saját bőrén a lakásvásárlásnál, hogy 1 hónap alatt 20%-ot nőtt az ingatlanok ára.
Ha a lakásáremelkedést górcső alá vesszük, és mondjuk Komárom-Esztergom megye teljes egészét vizsgáljuk, láthatjuk, hogy az ország egyik legnagyobb emelkedést elérő régiójáról beszélünk.
Most igazán jól járnak azok az emberek, akik 2013-ban 4.000.000 forintért vettek lakást, és most 30.000.000 forintért dobják piacra.
Persze sok embertől hallom, hogy: "Ennyiért nem veszek lakást. Őrület, ami megy. Kivárok. Majd bezuhannak a hitelek. Majd jön Optimus Prime "és egyéb blődségek... Akármi is legyen a késlekedés oka, mindig van valamilyen "megváltó várás".
Ezen jelenség pszichológiai háttere, hogy a lakásvásárlás az esetek többségében nagy feszültséggel jár, hiszen nagy összeget mozgatnak meg az emberek.
Ilyenkor viszonylag normális, hogy beindul a kifogásgyártás, és a külső forrásra való hivatkozás.
Ezek az emberek a szívük mélyén tudják, hogy nem fognak vásárolni, és megnyugtatják magukat azzal, hogy van mire fogni - megmagyarázni az állandó késlekedésüket.
Az elmúlt 100 évben a lakásárak szigorú monoton emelkedést produkáltak, tehát nőttek. Még ha történtek is korrekciók, az új árszint idővel mindig áttörte a korábbi csúcsokat, és nem lesz ez máshogy most sem.
A banki kamat még mindig kedvezőbb a bevallott 8%-os nominál inflációnál. Ergo bárki, aki hitelt vesz fel 8%-os kamat alatt, az megvédi a pénzét.
Megéri hát kivárni a további lakásáremelkedést, és egy esetleges - de ideiglenes - olyan jegybanki alapkamatot, amikor már a felvett hitelnél értékét veszíti a pénzünk?


Szavazástól függetlenül, a választ mindenki döntse el maga!

Szerző - Karakas Zsolt, ingatlanszakértő, befektető

Ez az oldal a jobb felhaszálói élmény érdekében HTTP sütiket használ. További információk